• Burqa on the street
  • Say no to war
  • So many people, so many people

Wednesday, December 30, 2009

Perkhemahan Pengakap SMK Jalan Reko 2009



Kawad tongkat




Memikir masalah dunia agaknya...




Macam mana nak masak tekur tanpa guna kuali atau periuk?



Syawal telah mengetuai kawad pada hari itu


Hmm.. memang beginilah anak-anak Reko. Sentiasa riang walaupun dalam hutan.. Best tak tempat tu? Tandaspun tak ada...


Demonstrasi menggunakan scarf


Mempelajari teknik masakan rimba.



Gadjet, gadjet, gadjet....



Pelajar sedang mempelajari teknik2 ikatan & simpulan.



















































Pelajar sedang mendengar arahan sebelum mereka pergi jungle tracking..

























Sempat lagi berposing dengan Cikgu Zuraida. Orang yang ambil gambar? Ntah ye.. tak nampakpun (biasalah)











»»  read more

Tuesday, December 29, 2009

Percutian ke Eropah part 2

Ini permandangan Banjaran Alps dari tingkap Apartment kami. Setiap tahun tempat ini menjadi tumpuan kepada peminat ski. Disebalik banjaran itu adalah negara Switzeland.
Anak-anak setiada riang. Gantungan baju di belakang tu menunjukkan baju yang dibasuh sangat lambat untuk kering.



Seronok jadi budak2kan? Tiada masalah langsung.

Bath tub ni tempat anak2 selalu berendam air hangat....


Ni la apartment kami. 2 bilik tidur, 1 bilik air dan 1 ruang tamu bersekali dapur. Gambar atas ni adalah bilik tidur untuk anak2.


Ni pulak dapur tempat saya menyediakan makanan untuk family setiap hari. Semua barang keperluan dapur telah tersedia memandangkan ini adalah apartment untuk student universiti ini. Barang makanan mestilah bawa dari Malaysia. Selepas seminggu, barang makanan habis, kami terpaksa beli di Carrfoure. Bezanya, semua barangan tulis bahasa perancis. Ayam, daging tiada yang halal. So, lauk hari2 udang, telur, sardin. Maggipun (ada maggi dari Thailand) selalu juga.


Ni waktu pagi, Ikhwan mengupas buah oren sementara menunggu saya menyediakan breakfast. Suhu di luar masa ni 2 darjah (winter). Dalam coffee makeer tu Nescafe dari Malaysia


Satu masalah di sini masa baru sampai adalah perbezaan waktu. Anak2 masih guna waktu Malaysia. Pukul 3 pagi dah kejutkan kita suruh masak kerana mereka dah lapar.



Ni ruang tamu.. Kat sini lah tempat kami melepak2 sambil tengok tv (yg dipinjamkan oleh Prof Dufressner). Satu habukpun tak faham sebab bahasa yang digunakan adalah bahasa Perancis.








»»  read more

Saturday, December 26, 2009

Percutian ke Eropah

Bulan Disember 2008 menyimpan kenangan yang tidak boleh dilupakan. Mengambil kesempatan suami yang membuat penyelidikan di sebuah Institut Pengajian Tinggi di Grenoble, France, dapatlah kami memijak bumi Perancis yang tak pernah termasuk dalam senarai tempat percutian kami sebelum ini. Namun ini bukanlah percutian percuma. Hanya tambang suami dan bilik apartment suami sahaja yang ditaja oleh UKM, segala perbelanjaan kami dibiaya oleh tabungan kami sendiri yang jumlah kosnya membuatkan kami serik untuk ke Eropah dengan membawa 4 orang anak pada MUSIM SEJUK! Satu jumlah yang cukup besar. Tapi, di manakah Grenoble tu? Tak pernah dengarpun?


Grenoble adalah satu pekan kecil dan terpencil yang terletak di pendalaman negara Perancis. Dengan kedudukannya di kaki Banjaran Alps, tiada kapal terbang yang boleh sampai ke sana.

Perjalanan kami sekeluarga bermula dengan menaiki kapal terbang MAS dari KLIA ke Charles de Gaulle International Airport, Paris. Kami sampai pada pukul 12 tengahari waktu Perancis dan akan meneruskan penerbangan ke Lyon pada pukul 3 petang. Nak jadi cerita, disebabkan oleh musim sejuk pada masa itu, bila kami lalu di tempat pemeriksaan untuk naik ke kapal terbang, pegawai pemeriksa telah menyuruh kami semua membuka winter jacket yang dipakai untuk dimasukkan melalui tempat scan. Selepas selesai pemeriksaan kami kena pakai balik semua winter jacket tersebut. Oleh kerana kami ramai, maka jenuhlah saya dan suami memakaikan winter jacket untuk anak-anak. Lepas seorang, seorang kami pakaikan. Kalut ribut yang amat kami dibuatnya kerana anak-anak berlari-lari ke sana kemari kerana excited nak naik kapal terbang lagi. Kemudian kami semua berlari-lari anak untuk mengejar ke pintu gate (dah macam cerita Home Alone). Akhirnya bila sampai di pintu gate untuk naik kapal terbang, minah salleh yang bertugas di sana kata " Oh, sorry sir. We're closed." dengan muka selambanya.

Iqbal yang kebosanan menunggu flight yang seterusnya...

Hah?!! Closed?!! Kapal terbang tak gerak lagi, takkan tak boleh naikkan kami? Peramugari tu memang tiada compromy! Pada saat itu dah tak boleh nak cakap apa, SAH!! Kami kena tinggal kapal terbang. Dah terbayang dalam kepala, lagi berapa ribu RM nak melayang kalau nak beli ticket lain untuk kami berenam. Itupun kalau ada seat untuk kami semua 6 orang. Kamipun pergi ke kaunter Air France. Rayu punya rayu akhirnya dapatlah kami naik kapal terbang ke Lyon pada pukul 7 petang. Punyalah lama kami tunggu, dari pukul 12 p.m sampai pukul 7 p.m. Penat sungguh!!


Lunch di airport. Makan Salmon sandwiches. Pergh!! Smoked Salmon !! Ingatkan ikan masak..Dah lapar, balun je la..
Dari Lyon kami beli ticket bas express ke Grenoble. Masalah bahasa menjadi isu utama.. Penjaga ticket tak tahu langsung berbahasa Inggeris. Dia cakap Perancis, kita cakap Inggeris, macam ayam dengan itik. Akhirnya dapat juga kami beli ticket dan bergerak ke Grenoble. Setibanya kami di Grenoble kami di sambut oleh sahabat suami, Prof. Dr. Allan Dufresne. Beliau telah membawa kami ke apartment yang disewa. Selesailah satu perjalanan yang panjang...
»»  read more

| |

Satu Permulaan....

Alhamdulillah, akhirnya niat untuk menghasilkan blog sendiri tercapai setelah sekian lama ianya terhalang dek kesibukan diri. Jutaan terima kasih diucapkan kepada adik-adik (Nazim & Nizar)yang telah sabar membantu dalam menjayakannya (bagi kredit sketlah kat korang). Terima kasih daun keladi, lain kali ajar lagi..

Antara tujuan utama pengujudan (betul ke istilah ni?) blog ini adalah untuk perkongsian ilmu di dalam dunia pendidikan. Besarlah hati kiranya nota-nota pembelajaran yang dikongsi di sini diguna pakai oleh para pelajar mahupun guru yang berminat... Rugi rasanya jika nota-nota yang ada hanya disimpan di dalam hard disk dan hanya pelajar-pelajar sendiri sahaja yang memperolehinya.
»»  read more
 

Cikgu Naida Design by Insight © 2009